Bästa skattjakt på barnkalas jag någonsin varit med om!

Jag vet att det där med skattjakt på barnkalas är något som många tycker om. När det ska ordnas med skattjakt är det inte alltid så lätt att komma fram till hur den ska struktureras. Det kanske behövs en skattkarta barn kan följa eller gåtor för skattjakt för att göra det roligare för äldre barn.

Fast den bästa skattjakt på barnkalas som jag har varit med om var så mycket enklare. Den var utan skattjakt ledtrådar och hade ett väldigt viktigt moment, pyssel!

Okej, nu ska jag förklara steg för steg hur bästa skattjakten för barnkalas går till…

  1. Vi förbereder stenar med olika färg

Det hade samlats in ljusa stenar som skulle färgläggas i fyra olika färger. Rött, blått, gult och grönt. Färgerna var värda:

  • Rött – 50 poäng
  • Gult – 40 poäng
  • Grönt – 30 poäng
  • Blått 20 poäng

Barnen fick vara med och måla stenarna som första aktivitet på kalaset. Därefter blev det en lek till och sedan tårta.

  1. Vi gömmer stenarna i huset och i trädgården

Några vuxna fick uppdraget att gömma stenarna som torkat i huset och i trädgården. Det gällde att hitta roliga platser som man kanske inte tänker på. Det här gjorde vi på ett smidigt sätt så att ungarna inte skulle se var vi lade stenarna.

  1. Barnen får korgar och grupperas in i team

Det här var en skattjakt i team så barnen fick vara i grupper om två eller tre. Alla fick dock sin egen korg att plocka i. Därefter fick varje grupp 5 minuter på sig att hitta stenar. De andra fick heja på. När det hela var klart så var det dags för butiken…

  1. Butiken öppnar

Butiken var ett bord med leksaker och godis. Varje sak hade ett värde som gick att köpa med stenarna som hittats. Nu kunde ungarna själva välja vad de ville köpa med det de funnit under skattjakten. Det här blev väldigt populärt.

  1. Det gick bra att byta skatter om man ville

Som sista punkt hade ci att man kunde byta priser med varandra om man ville. Fast det var få som ville det. Alla var så nöjda med denna aktivitet. Det talades om denna skattjakt och barnkalaset länge efter att den var över.

Uppdrag barnkalas kräver bra skattjakt!

Om du får uppdrag barnkalas så tycker jag att du ska testa denna skattjakt. Känns det som att det blir för mycket med ett gäng ungar som sitter och målar på stenar i ditt hem så går det ju att lösa detta på andra sätt. Man kan klippa i kartong eller kanske sköta det hela utomhus så att allt kladd stannar i trädgården.

Glöm inte bort att ta bilder!

En annan sak jag vill nämna vad gäller denna skattjakt barnkalas blir så bra av var att vi tog en hel del bilder under aktiviteten. När kalaset var över så skickade vi digitalt tackkort med flera bilder och text. Det tyckte föräldrar var väldigt kul och barnen likaså. De mindes ju hur det hela hade varit och kunde prata mer om det med sina föräldrar.

Mycket bra skattjakt för dagis och skola

Jag skulle vilja säga att det här är en form av skattjakt som passar mycket bra för dagis och skola. Förlåt förskola heter det ju nu förtiden. Inget ont menat kära förskole pedagoger! Det här är en lek som fungerar bäst när man har gott om plats för den.

Dessutom kan man ju förbereda en skattjakt för barnkalas under flera dagars tid. Om du vill köra en skattjakt med gåtor som ett sätt att hitta fler skatter så går det ju att låta barnen skapa dessa gåtor. När det hela sker som en aktivitet på förskolan kan man lägga en dag på att prata om gåtor och att skapa dem.

skattjakt ledtrådar

Det här får man ju inte riktigt tid för på ett barnkalas hemma då man bara har några timmar på sig att genomföra aktiviteten. Fast det beror en del på ålder förstås. Äldre barn kanske tycker att det är roligare att skapa en skattjakt med ledtrådar tillsammans hellre än att måla stenar. Eller så kör man på både och.

Jag säger bara – Lycka till med skattjakt för barnkalas och ha riktigt kul med den!