Gör varm choklad utan färdigt pulver! Hemmagjord varm choklad

Vad gör du när det krisar och är slut på oboy-pulvret? Varm choklad är inte svårt att laga utan färdigt pulver. Faktum är att jag tycker att hemmagjord varm choklad är den bästa. Jag gör den med brunt farinsocker som ju sägs vara lite nyttigare än det vita sockret.

Jag vet inte om det här är ett varm choklad recept som kan anses vara nyttigare än de som har vitt socker. Det struntar jag faktiskt i. Det är gott med farinsocker.

Och nu över till receptet….

Ingredienser för varm choklad med kakao för 1 person:

  • 2 dl mjölk
  • 2 teskedar kakao
  • 4 teskedar farinsocker (det blir väldigt sött!)
  • Några saltkorn
  • 2 droppar vaniljessens

Så gör du:

  1. Häll på mjölken i en liten kastrull
  2. Värm på och blanda i kakao, socker, salt och vanilj
  3. Rör om tills det hela har en jämn konsistens
  4. Servera i en stor härlig kopp och njut!

Det här är varm choklad som smakar så gott. Den påminner mig om min barndom och mina egna barn tycker att den är fantastisk.

Om du vill ha choklad dryck som inte är så söt kan du dra ner på sockret till hälften. Det går också att göra detta varm choklad recept med stevia eller annan sötning som är hälsosam på riktigt. Jag tycker bara inte att det smakar lika gott som med farinsocker.

Servering som gör det lilla extra

Utöver att ha en fin kopp för din varma choklad dryck med kakao så tycker jag att du ska servera det hela med något gott till. En bulle fungerar fint. Det här är ju som sagt ett sött recept för varm choklad så jag vet inte om du egentligen kommer att ha ett så stort behov av något extra sött till.

Men jag tycker att det är gott att dricka chokladen till havrekakor och faktiskt också till rostbröd med smör på. Det blir perfekt till frukost!

Grädde i varm choklad

Om du vill lyxa till det är det klart att du kan servera med en klick grädde i koppen. Det gillar barn och även vuxna som älskar grädde. Toppa med grädden och se till att du har plats för det i din kopp. Då ser det ju ut som att man dricker choklad dryck på restaurang.

En gång serverade jag hemmagjord varm choklad med detta recept i ett högt glas. Den övre tredjedelen fyllde jag med grädde och så toppade jag med oreos chokladkakor. Det blev helt underbart!

choklad dryck

Risk för att det blir för beskt med för mycket kakao

Jag vill utfärda en varning för att höfta med äkta kakao i chokladdryck. Man behöver förvånansvärt lite. Om du drar på med för mycket finns risken för att det hela blir för beskt. Det är svårt att rädda i efterhand. Måtta dig fram och hitta balansen som passar dig bäst. Jag tror att vi alla har vårt eget perfekta varm choklad recept som passar det egna behovet av sötma och kakaosmak.

Choklad dryck är inget svenskt fenomen

Du kanske känner till att choklad dryck inte är en svensk uppfinning. Drycken kommer från Sydamerika där kakaobönorna växer naturligt. Det var först på 1500-talet som den kom till Europa. På 1700-talet började man dricka choklad med mjölk i England.

Carl von Linne ska i samma veva ha sagt att chokladdryck bara var för fina damer. Men så är det ju inte längre. Herrar, damer och barn dricker med glädje varmchoklad. Det är ju så himla gott!