Om du är som jag så älskar du att hålla koll på var du befinner dig. För mig har det alltid varit ett nöje att följa kartor då jag är ute och reser. Jag hade tagit med mig en till en öde ö ju. Dagens moderna GPS-teknik i all ära, inget är så mysigt som en klassisk Europa karta då du bilar genom Tyskland mot lavendelfälten i Frankrike!
Jag kom nyligen att tänka på detta då jag planerade inför en resa till Serbiens huvudstad. Jag hittar en finfin reseguide till Belgrad men hämtade min karta från en helt annan källa. Och då tänkte jag, Lantablue!
Jag måste ju dela med mig av denna information så att även du som ska ut och resa i Europa kan hitta en europakarta över länder snabbt och enkelt. Så här kommer min lilla karta över Europa guide, enjoy!
Min guide till Europa karta online
Utan inbördes ordning så rekommenderar jag att du hämtar karta för Europa från:
Google Maps (maps.google.com)
Google Maps är en av mina bästa resurser för alla kartbehov på grund av dess användarvänliga gränssnitt, omfattande täckning och korrekt information. Plattformen tillhandahåller detaljerade kartor över Europas länder och huvudstäder och även de mest avlägsna områdena.
Du kan växla mellan kart-vy och satellit-vy, använda gatu-vy för ett marknivåperspektiv eller utforska terrängen med 3D-funktionen. Trafikuppdateringarna i realtid och ruttplanerarens funktioner är en bonus för resenärer. Jag tycker att det är särskilt bra att kunna få allt detta i telefonen.
Om jag inte har lust att gå omkring med en papperskarta så fungerar detta suveränt som Europa karta oavsett var jag åker. Dessutom ska jag erkänna att jag har använt Google Maps då jag fantiserat om resor. Det känns ju verkligt när man går in i gatu-vy-läget!
OpenStreetMap (https://www.openstreetmap.org/)
OpenStreetMap, ofta kallad för kartans Wikipedia, är en annan resurs som jag starkt rekommenderar. Det här är ett community-drivet kartverktyg vilket innebär att kartorna skapas och uppdateras av användare över hela världen.
Detta resulterar ofta i mycket detaljerade och uppdaterade kartor såväl som mindre kända områden i Europa som kanske inte täcks ordentligt någon annanstans. Det här är en utmärkt resurs om du letar efter okonventionella rutter eller utforskar off-the-beaten-path-destinationer.
Det är en karta Europa blir så mycket mer spännande av. Perfekt för dig som ser resan som ett äventyr och bara tycker att det är kul att följa magkänslan och kartan förstås!
Här är några gömda pärlor du kan finna med detta kartverktyg:
EuroGeographics (https://eurogeographics.org/)
EuroGeographics erbjuder högkvalitativ, auktoritativ geografisk information från nationella kartläggnings-, matrikel- och fastighetsregistermyndigheter över hela Europa. Jag uppskattar den här källan för dess mycket detaljerade och korrekta topografiska kartor, som är utmärkta för akademisk, professionell eller pedagogisk användning.
Det är inte mitt första val men ändå något jag vill ha med i min Europa karta guide. Bokmärk den och spara!
David Rumsey kartsamling (https://www.davidrumsey.com/)
David Rumsey Map Collection är en stor onlinesamling av sällsynta, gamla, antika historiska atlaser, glober, kartor och mer. Om du är intresserad av historiska kartor över Europa är detta en oslagbar resurs.
Sajten ger inte bara en inblick i det förflutna, den ger också sammanhang för hur gränser, städer och landskap har utvecklats över tiden. Det här är bra för dig som vill ha karta för Europa med historisk information. Om du har tid att jämföra på plats så kan detta ge en helt ny dimension av din reseupplevelse.
Euratlas (https://www.euratlas.net/)
Euratlas är specialiserat på historiska kartor över Europa och ger en tidslinje från 3000 f.Kr. till idag. Det som gör att Euratlas sticker ut är dess periodiska historiska kartor som ger en unik inblick i Europas politiska geografi över tid.
Om du är en historiefantast eller behöver förstå historiska gränser för forskning är Euratlas ett måste att besöka. Du kan skriva ut specifik Europa karta med namn att ta med på din resa. Det här kan vara särskilt kul då du reser med yngre personer som är vetgiriga.
Europeiska miljöbyråns kartor (https://www.eea.europa.eu/maps)
Europeiska miljöbyrån tillhandahåller olika tematiska kartor relaterade till miljö och klimat i Europa. Dessa kartor är utmärkta resurser för att förstå miljödata, som luftkvalitet, vattenresurser, biologisk mångfald och klimatförändringar i olika regioner.
Jag har inte själv använt denna tjänst för mina resor men har kikat lite på den i samband med en väninnas barns skolresa. Just för studieresor så tror jag att det här är en riktigt bra källa för karta över Europa.
Det handlar ju inte bara om att få en bra europakarta med länder och nuvarande gränser. Det är även intressant att få veta mer om saker som miljö och klimat. Vilket fint initiativ kan jag bara säga!
Sådär, då hoppas jag att du har hittat en bra källa för Europa karta. Jag har inte gått in på det där med appar. Jag tycker att en sådan tjänst som Waze är en självklarhet om du ska köra bil i en snårig stad under rusningstrafik.
Det är ju inget jag behöver peka ut för dig. Det här är mer ett försök att uppmärksamma det där med den klassiska kartan och hur du kan använda den. Så jag önskar dig en god utflykt i Sverige eller utomlands. Glöm inte bort att den här typen av karta även gäller för Sverige och din lilla stad.
Du kommer att finna natoländer karta och mer men ibland är det just det vi tror att vi kan bäst som blir intressantast. Testa redan idag vettja!